Mankštinatės be poilsio? Bloga idėja!

Mankštinatės be poilsio? Bloga idėja!

Mankštinatės be poilsio? Bloga idėja! Kūnui reikia laiko atsigauti. Be to kyla pavojus persitempti.

Sporte dažnai tikslas yra: aukščiau, greičiau, toliau. Tikslas yra nuolat tobulėti. Tai nieko blogo, jei sportininkai treniruodamiesi tinkamai klausosi savo kūno ir jo signalų. Juk ne visada daugiau yra geriau. Kiekvienas, kuris per daug treniruojasi, nepasieks norimo tikslo , priešingai, netgi pakenks rezultatui. Kas yra persitreniravimas, jo simptomai, kaip tai vyksta ir kiek laiko reikėtų ilsėtis po persitreniravimo?

 Pertreniravimas yra specifinis terminas, apibūdinantis lėtinį sportinį stresą. Taip atsitinka, kai ilgą laiką, dažniausiai kelias savaites, intensyviai treniruojatės, be poilsio pertraukų. Dėl to jūsų kūnas taip pavargsta, kad negali atsigauti vos po kelių dienų poilsio ir atsipalaidavimo.

 

„Kai sportininkai peržengia savo ribas, kenčia ne tik kūnas, bet ir protas“.

Sporto gydytojas Dr Lutz Graumann

Pervargimas gali turėti įtakos tiek mėgėjams, tiek profesionaliems sportininkams, taip pat ištvermės ir jėgos atletams. Akivaizdžiausias pervargimo požymis yra tada, kai, nepaisant reguliarių treniruočių, jūsų veiklos lygis nekinta arba pablogėja. Tai turėtų būti ženklas. Kuo anksčiau suprasite, kad per daug treniruojatės, tuo greičiau galėsite atkurti pusiausvyrą, pailsėję.

Be našumo pablogėjimo, yra ir kitų tipiškų persitreniravimo požymių, kuriuos galite atpažinti. Kaip sportininkas, turėtumėte atkreipti dėmesį į šiuos psichinius simptomus, jausmus ir galimas persitreniravimo pasekmes:

 

-Silpnumas

-Nuovargis

-Nervinė įtampa

-Sunku susikaupti

-Letargija ar neramumas

-Depresinė nuotaika

-Trūksta malonumo sportuoti

-Varžybų malonumo trūkumas

-Sportas tampa streso veiksniu

 

Kūnas taip pat siunčia signalus, kai yra pertreniruojamas. Kaip sportininkas, turėtumėte atkreipti dėmesį į šiuos fizinius simptomus ir pervargimo požymius:

 

-Raumenų mėšlungis arba įtempti raumenys

-Nuolatinės infekcijos, tokios kaip peršalimas

-Dažnas skausmas, pvz., peties ar kelio, sausgyslių skausmas

-Didelis širdies ritmas ramybės būsenoje

-Naktinis prakaitavimas

-Apetito praradimas, svorio kritimas

 

Jei pastebėjote, kad sportuodami persitempėte, žengite pirmąjį svarbų žingsnį: susilaikykite. Tai dažnai gali būti sunku ruošiantis varžyboms. Tačiau persitempimas nesumažės, kol visiškai neatsigausite. Paprastai atsigavimas po persitempimo turėtų užtrukti tiek pat, kiek ir pats pervargimo etapas. Trijų savaičių poilsis, norint atsigauti po persitreniravimo, yra absoliuti minimali trukmė.

Galite patys padėti atkurti streso ir atsipalaidavimo pusiausvyrą. Esant sunkiems simptomams, turėtumėte kreiptis į profesionalią medicininę ir (arba) psichologinę pagalbą.

Jūsų kūnas ir imuninė sistema atsigavimo fazės pradžioje bus labai silpni ir imlesni ligoms. Todėl turėtumėte pabandyti stiprinti imuninę sistemą. Tai galima padaryti laikantis subalansuotos mitybos, pakankamai miego ir neperšalti. Taip pat svarbu vengti streso, reguliariai plauti rankas ir vengti vietų bei situacijų, kuriose yra daug žmonių, nes tai padidina infekcijos riziką. Šio etapo metu taip pat pravartu imtis priemonių: lengvi masažai naudojant putų volelį, švelnus masažas. pirties seansai ir atsargus tempimas.

 

Pratimai su fascijos voleliu & Co:

Turėtumėte taikyti naują treniruočių grafiką, kad negrįžtumėte prie nesubalansuoto režimo. Suplanuokite laiką poilsiui ir jo laikykitės. Taip pat nepamirškite, kad atsigauti reikia ne tik raumenims ir sąnariams, bet ir protui.

Atsisveikinkite su savo senu, griežtu treniruočių grafiku ir geriau įsiklausykite į savo kūną. Kuris parodys jūsų fizinę ir psichinę būklę. Jei jaučiatės stiprus ir galingas, galite aktyviau sportuoti. Jei ne, rinkitės lengvesnę treniruotę ar poilsį. Įvairovė taip pat naudinga: išbandykite įvairias sporto rūšis, kad išvengtumėte pasikartojančios įtampos.

Sporto tikslas: aukščiau, greičiau, stipriau. Tačiau atminkite, kad nepadidinsite našumo be poilsio ir atsigavimo. Visiems, kurie patiria įtampą savo kūnui ir protui, taip pat reikia laiko atsigauti, nes priešingu atveju jiems gresia pervargimas. Juk viskas gyvenime yra ciklas, kurį mes, BLACKROLL®, puikiai žinome.

Bendrinti šį įrašą