TAISYKLINGA LAIKYSENA – KODĖL TAI SVARBU?

TAISYKLINGA LAIKYSENA – KODĖL TAI SVARBU?

Kas yra taisyklinga laikysena?

Taisyklinga laikysena pasiekiama tuomet, kai Jūsų skeletas, sąnariai ir raumenys yra pusiausvyroje. Kūno svoris turi būti tolygiai paskirstytas, kaip gerai suprojektuoto pastato, kad nė viena jo dalis papildomai neįsitemptų. Kaip ir neproporcinguose pastatuose, netaisyklingą laikyseną palaikantis kūnas bus mažiau atsparus kasdieninėms įtampoms, kurias patiriame visą gyvenimą. 

Mūsų laikyseną veikia keletas veiksnių, pavyzdžiui: lankstumas, skeleto ir raumenų dydis bei forma, gyvenimo būdo įpročiai, dvasinė būklė ir kita – kiekvienam asmeniui kitaip. Kiekvieno asmens laikysena yra unikali, nes mes esame gimę anatomiškai skirtingi, o dalis mūsų laikysenos savybių yra paveldėtos. Tačiau esama daugelio išorinių veiksnių, turinčių įtaką mūsų laikysenai, taip pat yra tokių, kuriuos mes galime patys veikti laikysenos gerinimui.

Kokia yra taisyklingos laikysenos nauda?

Mažesni nugaros, pečių ir kaklo skausmai ir mažesnė įtampa

Ilgesnį laiką sėdint ar stovint susilenkus, įtampa veikia Jūsų nugaros apatinę dalį. Konkrečiau, spaudimas kyla apatinėms stuburo struktūroms, įskaitant tarpslankstelinius diskus, raiščius ir raumenis.  Panašiai, į priekį palenkta galva sukelia įtampą apatinėje nugaros dalyje, pečiams ir kaklo sričiai. Laikantis tiesiai, sąnariams ir raiščiams tenka mažesnė įtampa, mažesnis lėtinio dilimo pavojus.

 

Daugiau energijos

Kaulams ir sąnariams esant teisingoje padėtyje, raumenys naudojami atitinkamai jų paskirčiai, todėl jausite mažesnį nuovargį ir būsite žvalesni. Kitaip tariant, raumenims nereiks taip sunkiai dirbti vykdant jiems priklausančias funkcijas. Taigi, išsitieskite ir gaukite priklausančią energijos dozę!

Didesnis pasitikėjimas savimi

Gera laikysena ne tik suteiks daugiau energijos ir sumažins skausmus. Ji gali padidinti ir Jūsų savivertę. Kaip populiarioje TED pokalbių laidoje apibūdina socialinė psichologė Amy Cuddy, įvarūs gestai ir kūno padėtys turi poveikį mūsų savijautai.  Stovėdami tiesiai jausimės labiau pasitikintys, atrodysime aukštesni ir svarbesni. Susikūprinę, palinkę žmonės priešingai – sudaro nelaimingų ir introvertiškų būtybių įspūdį. Taigi, mūsų laikysena turi reikšmės mūsų savijautai ir tam, kaip mus mato kiti žmonės. 

Mažesnė įtampa

Susikūprinusi laikysena siunčia signalus smegenims kortizolio išskyrimui – šis hormonas siejamas su baime ir įtampa. Akmens amžiaus laikotarpiu, ši įtampa buvo naudinga, nes gūžėmės slėpdamiesi nuo pavojingų žvėrių ir kitų pavojų, tačiau mūsų gyvenimas žymiai pasikeitė. Mūsų smegenys vis dar veikia kaip akmens amžiuje ir kai mes palinkstame virš išmaniųjų telefonų ar lik kompiuterių ekranų, kortizolis išskiriamas ir įtampos lygis auga. Todėl, išsitiesdami galime sumažinti įtampą bei susirūpinimą. 

 

Didesnis plaučių tūris

Gera laikysena suteikia plaučiams daugiau vietos plėtimuisi, su kiekvienu įkvėpimu daugiau deguonies gali būti nukreipiama į mūsų kūną. Jei gūžiatės, suspaudžiate savo plaučius. Kitaip tariant, gera laikysena gerina kvėpavimą. Dėl šios priežasties jogos, pilateso ir meditacijos pratimuose tiek dėmesio skiriama laikysenai stovint ir sėdint.

Retesni galvos skausmai

Dėl netinkamos laikysenos, dėl padidinto nugaros ir kaklo raumenų įtempimo gali kilti galvos skausmai. Dažnai, ištiesinus kūno padėtį, įtampa raumenyse sumažėja ir po to pranyksta ir galvos skausmas.

Geresnė kraujotaka ir virškinimas

Jūsų laikysena lemia kraujo cirkuliaciją kūne, o virškinimui reikalinga didelė kraujotakos apykaita. Suspaudus gyvybiškai svarbius organus, kraujo cirkuliacija ir atitinkamai organų veikimas bus prastesni. Sveikai kraujotakai būtina tiesi laikysena. Venkite padėčių, dėl kurių slopinama cirkuliacija, nesikūprinkite, nekryžiuokite kojų.

Šaltinis: https://www.swedishposture.com/2019/04/24/good-posture-why-is-it-important/

Bendrinti šį įrašą