Elektrolitai ir skysčiai!

Elektrolitai ir skysčiai!

Kiekvienam atletui labai svarbu gerti pakankamai skysčių, o jei jau skaitote mūsų blogą, Jūs tikriausiai ir taip tą žinote. Tačiau galite nežinoti, kad tai ką geriate yra taip pat svarbu, kaip bet kuri kita mitybos strategija Jūsų taikoma savo rodikliams gerinti. Tai gėrimas sportininkams, greitai metabolizuojamas dėl hidratacijos procesų, tačiau svarbiausi čia – elektrolitai. Optimaliam skysčių balanso palaikymui rinkitės gėrimą, lengvai toleruojamą ir virškinamą, tačiau svarbiausia – jo elektrolitų balansas turi būti nepriekaištingas.

Ką gi daro elektrolitai?

Elektrolitai yra smulkios dalelės, nešančios elektos krūvį. Jų vaidmuo įvairus ir užtikrina kūno tinkamą funkcionavimą. Kai prakaituojate, elektrolitai yra svarbūs palaikydami vandens balansą ląstelių viduje ir išorėje, kad Jūsų raumenys ir organai galėtų toliau Jums tinkamai tarnauti (1).

Taigi, kodėl elektrolitai yra svarbūs?

Jums prakaituojant, kūnas netenka ir skysčių ir elektrolitų. Jei pradėsite mankštintis prieš tai neįsisavinę pakankamai drėgmės, arba savo sportuodami gausite nepakankamai drėgmės, dėl prakaitavimo gali įvykti dehidratacija.

Dehidratacija keletu būdų neigiamai veikia atleto rezultatus, o Jūs gal ir esate pajutę ekstremalias pasekmes, pavyzdžiui, raumenų mėšlungį ir nuovargį. Net jei nejaučiate skirtumo, vos 2 % dehidratacijos gali sumažinti sportinius rodiklius. Atminkite, troškulys yra pirmasis požymis, kad Jums pasireiškia dehidratacija.

Elektrolitų papildymas geriant sportinį gėrimą padės kompensuoti mineralų nuostolius, o patys elektrolitai suteiks didžiausią naudą Jūsų gėrimui – tai pagrindinė tinkamo skysčių balanso savybė.  Natriu, kaliu, magniu ir kalciu praturtintas gėrimas sportui gali padėti sulaikyti skysčius, o geras skysčių balansas užtikrins optimalius rezultatus.

Natris (Na) – palaiko skysčių balansą

Natris yra svarbiausias elektrolitas, kurį reikia stebėti sportuojant. Per didelis natrio netekimas (prakaituojant) gali sukelti mėšlungį, ir kai kuriais atvejais – hiponatremiją (mažas natrio kiekis kraujyje). Abu šie požymiai gali bloginti rodiklius ir sukelti sunkių sveikatos komplikacijų (2). Natris ypač svarbus skysčių balanso palaikymui, nervų funkcijoms, raumenų susitraukimams ir rūgštinio pagrindo balansui (2).  Natrio netekimas prakaituojant yra didesnis nei bet kurio kito elektrolito. Todėl, svarbu palaikyti tinkamą balansą – ir sportuojant, ir vėliau.

Kalis (K) – saugo nuo mėšlungio

Kalio junginys su natriu lengvina raumenų mėšlungio pasekmes ir saugo nuo jo (2). Kalio yra gausu daugelyje maistinių produktų. Vidutinio individo kūne jo kiekiai dideli.  Prakaituojat, kalis netenkama ne tiek daug kaip natrio. Todėl, mažai tikėtina, kad vien kalio nuostoliai pablogintų rodiklius. Visgi, svarbu palaikyti kalio lygį treniruojantis, nes tai turės didelę įtaką sveikam vandens ir elektrolitų balansui.

Kalcis (Ca) – reguliuoja raumenų susitraukimus ir širdies ritmą

Kalcis – mineralas, kurio žmogaus kūne yra daugiausia (2). Jis dalyvauja daugybėje normalių kūno funkcijų, taip pat svarbus sportinėje veikloje.  Cirkuliuodamas kraujotakoje kalcis stipriai veikia pagrindinių maistinių medžiagų metabolizmą ir užtikrina reikiamas fiziologines funkcijas. Literatūroje gausu informacijos apie tai, kad kalcis yra kaulų ir raumenų sveikatai itin svarbus elementas. Kalcis dalyvauja visų tipų raumenų (širdies, skeletinių ir lygiųjų) susitraukimuose ir funkcijose (1). Galiausiai, kalcis dalyvauja raumenų bei kepenų (energijos saugyklų) glikogeno sintezės ir skaidymo procesuose (2).

Magnis (Mg) – atpalaiduoja raumenis

Panašiai, kaip natris ir kalis, magnis ir kalcis veikia kartu. Kalcis būtinas raumenų susitraukimams, magnis padeda atpalaiduoti raumenis (1). Todėl, magnio ir kalcio kombinacija yra ypač svarbi sveikam raumenų funkcionavimui. Magnis taip pat padeda gliukozės metabolizmui, dalyvauja daugelyje fermentinių reakcijų (3).

Hidrokarbonatai – gali atitolinti nuovargį ir padidinti ištvermę

Natrio hidrokarbonatas yra įdomi maistinė medžiaga. Yra įtikimų teorijų apie jos poveikio atletinei veiklai. Vienas pagrindinių natrio hidrokarbonato sudėtyje turinčių skysčių vartojimo privalumų yra tai, kad jie veikia kaip kliūtis kraujyje esančiai pieno rūgščiai. Treniruočių metu gausėja pieno rūgšties, o tai sukelia įtampą anaerobinės glikolizės energetinėje sistemoje (2). Sutrikus šiai energetinei sistemai, rūgšties sankaupos sukelia raumenų susitraukimus ir pasireiškia nuovargis (2). Kai kurie tyrimai rodo, kad natrio hidrokarbonato dozės gali padėti atitolinti nuovargio pasireiškimus bei padidinti ištvermę. Veikia šis ryšys ar ne, šią maistinę medžiagą sudėtyje turinčius gėrimus būtina vartoti.

 

Kuo naudingos geriamos Nuun elektrolitais praturtintos tabletės?

  • Nuun tabletėse yra optimalus elektrolitų mišinys (natris, kalis, magnis, kalcis, natrio hidrokarbonatas).
  • Tabletėse yra geriausiam Jūsų organizmo veikimui tinkama elektrolitų sudėtis (natris: 360 mg, kalis: 100 mg, magnis: 25 mg, kalcis: 12,5 mg)
  • Nuun tabletėje yra tik 1 g cukraus ir iki 12 kalorijų, jos skonia malonus.
  • Lengvas, gaivus skonis palengvina skrandžio darbą sportuojant.
  • Tirpias tabletes galima patogiai gabenti ir vartoti bet kur.
  • Siūloma trylika skirtingų skonių, keturios rūšys yra su energiją didinančiu kofeinu.

Papildomi šaltiniai: https://nuunlife.com/blogs/news

Bendrinti šį įrašą